Prvomájová nedeľa sa bude niesť v znamení Tatranského majálesu

28.04.2011 Poprad

Vysoké Tatry 28. apríla (TASR) – Počas prvomájovej sviatočnej nedele je pre návštevníkov Vysokých Tatier pripravený bohatý kultúrny program. Oddelenie kultúry a športu na Mestskom úrade v Starom Smokovci pripravilo v altánku v Tatranskej Lomnici tradičný Tatranský majáles.
Vedúci oddelenia Ján Bendík uviedol, že na úvod o 14. hodine vystúpi dychová hudba Duňanka zo Žiliny a o 15. hodine budú všetci prítomní svedkami stavania mája, o ktoré sa postará folklórny súbor Magura za asistencie miestnych hasičov. Goralskí folkloristi budú následne pokračovať tanečným a hudobným vystúpením. Na záver dňa všetkých pobaví nielen pesničkami, ale aj írečitým východniarskym humorom hudobno-zábavná skupina Ščmaba. Nebude chýbať ani občerstvenie, stánky s rôznym sortimentom a ľudoví rezbári.
\"Majáles je akousi oslavou jari, ku ktorej, prirodzene, patrí návrat k ľudovým zvyklostiam. Preto sme aj výber účinkujúcich ladili na ľudovú nôtu,\" konštatoval Bendík. Zároveň dúfa, že priať bude aj počasie, ubezpečil však, že podujatie sa uskutoční za každého počasia. V Novom Smokovci si opäť zaspomínajú na zašlé časy prvomájových totalitných sprievodov. Zraz účastníkov bude o 9. hodine pri Terase Alpina.
Na všetkých čaká ľudová veselica a milovníkov starých mašiniek na tatranských koľajniciach určite poteší historická električka Kométa. Tá má plánovaný odchod zo stanice Poprad – Tatry o 8. hodine a do Starého Smokovca by mala doraziť šesť minút pred deviatou. Neskôr bude premávať na trati zo Smokovca do Tatranskej Lomnice až do 14.05 hodiny.
 

Vyberte región